Som alltid när folk får kommentera anonymt, blir kommentarerna inte bara onyanserade utan ofta också okunniga. Detta är till exempel fallet med den senaste Metro-krönikan (som jag har fått så många privata positiva reaktioner på, att den endast kan se sig slagen av “Blondinbella är en ljugpotta“).
Sol o vår skriver: “Det är ju helt fantastiskt. Kicki slår med tärningen och vips är vi 143 steg tillbaks i genus-spelplanen.
Inte nog med att hon drar gränser såsom män – fotboll / kvinnor – shopping men dessutom har hon det fruktansvärt vidriga förhållningssättet att kvinnor måste lära män någonting.”
Patrik skriver (inte till mig utan till en annan kommentar): “Carro: så “grabbar” förstår inte SATC? och “kvinns” förstår sig inte på bilar antar jag? killar sitter och snusar och glor på GAIS medans tjejer fnittrar framför SATC eller dricker vitvin till Grease och firar upp sin jämförelsevis lägre lön? är det inte dags att sluta med alla könsstereotyper?”
“Titta! En vandrande imbecill!”
Man kan önska hur mycket man vill att filmen/sportfanatism/livet vore könsneutralt, men verkligen ser annorlunda ut. I tisdags var det tre (3) män i en fullsatt biosalong (588 platser) när S&TC-visades. Jag räknade! Men problemet här är inte könsstereotyper.
Problemet är att de kvinnor som nu råkar gilla S&TC skulle vara mer värda om de gillade GAIS. Det är mer okej att heja på Zlatan än på Samantha. Könsroller ska absolut diskuteras och alla barn på dagis ska ha bruna handdukar och självklart får tjejer också gilla fotboll. Men att förenkla genusproblematiken så att den handlar om sexism känns enfaldigt. Hans Wiklund måste ångra bittert att han överhuvudtaget öppnade käften i radion den där morgonen. Det var ungefär lika intelligent som Lisa Wennersten – may she burn in hell – som i en recension kallade “Väninnorna & Kung Carl” för “en sexistisk slaskhink” (den rasande genomtänkta och inte-alls-klyschiga sågningen kan du läsa här).
Jag har inte stenkoll på feminismen, men jag vet mer än ovan nämnda exempel och jag försöker att lära mig mer hela tiden. Vet man inte vad genusproblematik innebär ska man inte slänga sig med uttrycket.
Jag vet från en säker – stensäker – källa att Hans Wiklund grät som ett barn när han var på pressvisningen av Sex & The City.
Som ett barn.